Investitia in aur – sfaturi si recomandari

Investitia in aur - sfaturi si recomandari

Investitia in aur

Atunci când luam in considerare investiții în metale prețioase majoritatea ne gândim la aur, acesta fiind considerat un activ si se considera ca investiția în aur este si foarte lichidă putând fi oricând vanduta, iar o astfel de investitie este recunoscută de orice stat din lume.

Desi multe persoane consideră că aurul este o investiție sigură și că prețul aurului este pe o permanentă pantă ascendentă lucrurile nu stau chiar așa. Prețul aurului s-a depreciat continuu de la perioadele de maxim din criza până la începutul anului 2016. Fiind considerat de mulți investitori un activ de refugiu în vremuri tulburi, dacă ne uităm pe graficul aurului se poate observa că acesta s-a apreciat cu peste 200% în perioada 2007 – 2011. Dar atunci, prețul aurului a intrat pe o pantă de coborare și a atins un minim de 1050$ în decembrie 2015.

Din nefericire, investițiile în aur nu sunt plătitoare de dividende cum sunt investițiile în acțiunile unor companii. Cu toate acestea, multe persoane preferă investițiile în aur și mai cu seama investițiile în aur fizic, prin cumpărarea de lingouri sau monede din aur pe care le păstrează în cutiile de valori ale băncilor sau le ascund prin diverse locuri în casă, deloc recomandabil. Dacă păstrarea aurului în casă e o idee proastă din motive de siguranță, păstrarea lui în cutiile de valori ale băncilor vă obligă la plata unor taxe ce vor duce la scăderea randamentului investiției. Atunci cand cumpărați lingouri sau monede de aur și luați decizia de a le păstra oriunde altundeva decât la sediul băncii care le-a emis, banca respectiv, nu mai are obligația de a le răscumpăra, iar Banca Nationala nu mai cumpără aur din anul 2000.

Pe lânga acest aspect mai trebuie menționat și faptul că achiziționarea și valorificarea lingourilor sau monedelor de aur este și o investiție păguboasă. Dacă ar fi să luăm un exemplu concret, putem verifica prețul lingourilor de aur emise de diverse bănci pe site-urile proprii. Bancile ofer un pret de rascumparare diferit fata de pretul la care achizitionati lingourile, inclusiv exista o diferenta procentuala intre vânzare și cumpărare de chiar pana la 25%.

Exista si varianta ca investițiile în aur sa se faca prin intermediul bursei, cumpărând instrumente financiare ce au ca activ suport aurul, cum ar fi certificatele index sau CFD-urile. Aceste instrumente financiare sunt produse structurate emise de bănci, ce sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și au particularitatea că genereaza exact variația cotației aurului de pe piețele internaționale. Instrumentele de tip CFD oferă chiar și avantajul unei parghii financiare, adică orice variație a cotației aurului este amplificată de zeci de ori, oferind astfel posibilitatea unor câștiguri mai mari. Din pacate, și pierderile pot fi la fel de mari.

Așadar atunci când vine vorba de investiții în aur certificatele index listate Bursa de Valori București sau investițile în CFD-uri pe aur par a fi alternativa. Aceste soluții beneficiind și de lichiditate, siguranță și vin cu costuri mult mai reduse pentru investitori.