Granitele si rolul creditului. Principiile creditarii

Granitele si rolul creditului

principiile creditarii

Ca orice fenomen economic, creditul are limite in care esenta sa poate fi realizata. Dezvoltarea relatiilor de credit in afara granitelor economice conduce la renasterea si denaturarea esentei imprumutului. Frontierele externe ale relatiilor de credit sunt separarea lor calitativa in timp si spatiu fata de toate celelalte relatii.

Acestea cuprind totalitatea relatiilor de credit, arata limitele obiective ale functionarii lor si locul creditorului in relatiile economice ale societatii. Limitele interne indica masura permisa de dezvoltare a formelor individuale de credit (bancar, comercial, de stat, de consum) in limita externa a relatiilor de creditare, adica arata raportul dintre parti intr-un singur intreg. Continutul unor limite de credit solide din punct de vedere economic la nivel macro este dezvaluit de conceptele privind bonitatea debitorului si lichiditatea bancii.

Creditul este capacitatea de credit justificata din punct de vedere economic a unei unitati economice

Volumul investitiilor de credit pentru diferite firme are o limita economica care se bazeaza pe principiul creditarii ca rambursare. Prin urmare, proprietatile imprumutului implica necesitatea returnarii obligatorii a fondurilor imprumutate, deoarece creditele debitorului sunt limitate de capacitatea de rambursare a imprumutului.

Datorita faptului ca principalele resurse bancare sunt fonduri imprumutate, emiterea acestora pe credit este limitata in mod obiectiv, deoarece banca trebuie sa returneze aceste fonduri clientilor in termenul stabilit. Prin urmare, volumul si structura unui imprumut bancar, adica limitele imprumuturilor la nivel de banca sunt determinate de capacitatea sa de a asigura rambursarea in timp util a obligatiilor sale.

Criteriile pentru creditele bancare de lichiditate si caracteristicile lor cantitative sunt stabilite de Banca Nationala sub forma unor standarde economice, deoarece incalcarea limitelor creditului afecteaza in mod negativ stabilitatea fluxului de numerar si poate avea consecinte diferite.

Conceptul rolului categoriilor economice se caracterizeaza prin manifestarea specifica a functiilor lor in conditiile socio-economice date

Rolul creditului exprima rezultatul functionarii relatiilor de credit si este determinat de esenta acestuia din urma, adica are un caracter obiectiv. Rolul de reglementare al creditului, care se manifesta in mentinerea optimizarii proportiilor de reproducere sociala. Unul dintre aspectele impactului creditului asupra proceselor economice il constituie rolul sau in economisirea costurilor de distributie, in procesul de indeplinire a functiei de inlocuire a numerarului cu operatiunile de creditare.

Rolul creditului in sfera sociala este semnificativ, sporind eficienta productiei sociale. Imprumuturile satisfac mai mult nevoile societatii, deoarece cresterile imprumuturilor contribuie la imbunatatirea starii pietei de consum, in conformitate cu prioritatile politicii sociale (productia de bunuri de consum).