Hormonii placerii si fericirii
Crezi ca schimbarile de dispozitie tin seama de temperament, trasaturi de personalitate? Nu este chiar asa, totul este mult mai prozaic. Endorfina, dopamina si serotonina sunt substantele care ne „controleaza” starea de spirit. Prin preluarea controlului asupra hormonilor placerii si fericirii, ne putem controla emotiile.
Natura fericirii noastre este chimica. Sentimentul de placere fara margini este un complex de procese biochimice controlate de substante speciale – hormoni.
Centrul de placere este situat intr-o sectiune a creierului – hipotalamusul. Acesta este un „pachet” de neuroni care genereaza, ca raspuns la o anumita actiune, o serie de reactii complexe. Sub influenta hipotalamusului, incepe productia de neurotransmitatori, numiti hormonii fericirii.
Dopamina
Dopamina este numita hormonul placerii. Mai precis, ea da dependenta fata de ceva. De exemplu:
- exista un obicei de a termina o masa cu ceva dulce;
- chiar si sa faci ceea ce iti place, sa bei o ceasca de cafea cu prietenii este o consecinta a productiei de dopamina.
Oamenii de stiinta au descoperit ca procesul nu este la fel de important pentru dezvoltarea lui ca anticiparea acestuia. Cand sunteti la un pas de ceva grandios, neobisnuit, mult asteptat, incitant – ritmul cardiac si respiratia se accelereaza, sangele se precipita. Dopamina ne ofera gandire rapida si flexibilitate corporala.
Astfel se simte acest efect la nivel fiziologic. Hormonul este extrem de important in situatii extreme. In timpul leziunilor, ajuta la rezistenta la socul dureros si la adaptarea la noile conditii. Lipsa dopaminei duce la apatie, depresie si, chiar, la dezvoltarea paraliziei tremorului – boala Parkinson.
Acest hormon al fericirii nu apare din absorbtia tuturor felurilor de bunatati. Sursa sa este reprezentata de activitatile noastre preferate: desen, broderie, mers la teatru si cinema, sport.
Serotonina
Simtul nostru de bucurie si fericire este direct dependent de serotonina. Datorita acesteia, avem ocazia sa ne bucuram de gusturi, arome, senzatii si, cel mai important, ne putem aminti aceste momente. Cu un exces de serotonina, apare un sentiment de euforie.
- Un alt fapt important a fost descoperit de oamenii de stiinta: aceasta substanta biochimica protejeaza impotriva unei boli atat de cumplite precum cancerul!
- Serotonina nu numai ca face posibila obtinerea unei incarcaturi de emotii bune, dar poate provoca autodistrugerea unor celule.
- Cresterea nivelului de hormon din sange este destul de simpla – mancati ceva delicios. Serotonina este fabricata din triptofan, un aminoacid care se gaseste in alimente. Se gaseste mai ales in ciocolata, curmale, banane sau nuci.
- Dar cel mai placut mod de a creste serotonina este sa faceti o plimbare in aer proaspat sub soarele bland si cald. Lipsa luminii naturale duce la scaderea nivelului de hormoni.
Mecanismul „eliberarii” sale este simplu: atunci cand starea de spirit se imbunatateste, nivelul de serotonina creste, iar atunci cand serotonina creste, starea de spirit se imbunatateste.
Endorfine
Acesti compusi activi naturali sunt produsi de celulele sistemului nervos si ale creierului. Efectul endorfinelor asupra corpului este similar cu efectul serotoninei, dar mult mai puternic. In acest caz, apare ceva similar cu dependenta de droguri.
Formula chimica a endorfinei este similara cu formula morfinei. O persoana se obisnuieste cu „doza de fericire” si, atunci cand nivelul endorfinelor din sange scade, se simte foarte inconfortabil.
Dar, spre deosebire de medicamente, endorfinele au un efect pozitiv asupra noastra.
- Ele intaresc sistemul imunitar;
- Accelereaza vindecarea ranilor si creste rezistenta la stres;
- Au un puternic efect antiinflamator, analgezic si antipiretic.
La femei, in timpul sarcinii, cantitatea acestui element chimic din sange creste, iar dupa nastere scade brusc. Prin urmare, femeile care au nascut sufera adesea de depresie postpartum si nevroze.
Cum se poate creste productia acestor promotori naturali ai fericirii si placerii?
- Prin sport. Un antrenament de o jumatate de ora creste concentratia sa in corp de 5 ori.
- Mai des „rasfatati-va” cu experiente noi, schimbati mediul.
- Mergeti la cinematograf sau teatru, faceti o plimbare de-a lungul promenadei sau al parcului sau faceti o munca creativa sau gatiti.
Daca unei persoane nu ii lipseste acest hormon „fericit”, este intotdeauna plin de optimism, vitalitate si energie, se simte absolut multumit. Daca nu exista, el devine apatic, deprimat si se considera cel mai nefericit dintre muritori.
Ce ne face pe noi oamenii mai fericiti?
- Sport. Acest remediu functioneaza mai bine la barbati. In doar un antrenament de 30 de minute, concentratia hormonilor fericirii creste de 5-7 ori.
- Sex. Din cele mai vechi timpuri, sexul a fost „prescris” ca medicament universal pentru mii de boli diferite. Femeile cu migrene au un nivel scazut de hormoni de bucurie de la nastere. Au nevoie de sex ca „medicament.” Restul – pentru prevenire.
- Alimente. Pentru 40% din populatie, alimentele imbunatatesc starea de spirit. Dar nu toate alimentele sunt la fel de favorabile sintezei hormonilor fericirii si placerii. Ciocolata, bananele si inghetata sunt cele mai bune remedii pentru demoralizare.
- Sarcina. Un stimulent pur feminin al bunei dispozitii. Insasi starea de sarcina ofera unei femei un sentiment de fericire. Nivelul hormonilor din sange atinge apogeul pana la nastere.
- Frigul. Temperaturile scazute, in mod rezonabil, cresc, desigur, productia de hormoni de bucurie. Mersul sau alergatul descult pe zapada este un mare ajutor pentru nevroze si depresie.
- Arta. Muzica, pictura, cinematograful si teatrul sunt stimulente excelente ale bunei dispozitii. Cu ajutorul lor, puteti scapa de apatie si chiar normaliza tensiunea arteriala. Creste nivelul hormonilor fericirii atunci cand privesti un film bun, asculti o muzica placuta sau citesti o carte frumoasa.
- Ultraviolete. Razele blande ale soarelui au un efect benefic asupra organismului, crescand concentratia de serotonina din sange. Inlocuiti transportul auto cu mersul pe jos, iesiti mai des in natura sau in parc si veti vedea cum starea voastra de spirit va fi intotdeauna pe o nota pozitiva.
- Rasul. Si, desigur, nu uitati sa radeti. Rasul – continua viata, imbunatateste dispozitia, protejeaza impotriva bolilor. Cand ati vazut ultima oara o comedie?
Unde se pierde fericirea?
Lipsa hormonilor bucuriei din organism poate aparea din mai multe motive.
- oboseala cronica;
- afectiuni infectioase si virale;
- boli endocrine;
- stres;
- necazuri familiale.
Insa, nu disperati, mancati un baton de ciocolata, iesiti in soare, zambiti, cantati si totul va fi bine. Dopamina, serotonina si endorfinele, asa-zisii hormoni ai fericirii si placerii, vor curge din nou prin venele voastre!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.