Perfectionismul – ce este si cum sa scapi de acesta
Perfectionismul este bun sau rau? Aceasta este o intrebare dificila si exista argumente pro si contra. Unii cred ca este o atentie neconditionata la detalii si minutiozitate in indeplinirea sarcinilor, standarde inalte care ofera un avantaj intr-un mediu competitiv.
De asemenea, trebuie spus ca perfectionismul si munca grea nu sunt acelasi lucru. In al doilea caz, te trezesti dimineata devreme si lucrezi pana noaptea tarziu, deoarece crezi ca iti aduce succes. Elon Musk a spus: „Secretul succesului meu este sa lucrez o suta de ore pe saptamana”. Dar perfectionismul se manifesta adesea in dorinta de a petrece o cantitate disproportionata de timp pe lucruri marunte.
De asemenea, nu confundati perfectionismul cu treaba bine facuta. In cel de-al doilea caz, finalizati proiectul cu suficient timp pentru a face lucrurile mici si nu aveti nicio retinere in a nu fi perfect.
Ce este perfectionismul?
Wikipedia intelege perfectionismul ca fiind credinta ca idealul poate si trebuie atins. La nivel de zi cu zi, perfectionismul este considerat o incercare excesiva de perfectiune, o tendinta de a cere foarte mult de la tine si de la ceilalti.
Semne de perfectionism:
- Compararea constanta cu ceilalti.
- Un nivel supraestimat al revendicarilor si cerintelor ridicate fata de sine.
- Standarde ridicate de performanta.
- Concentrandu-te asupra propriilor esecuri si greseli.
Toate acestea duc la indoiala constanta, la indoiala de sine, la stres, depresie si ganduri obsesive. Si, de asemenea, la conflicte cu ceilalti, deoarece perfectionismul afecteaza si relatiile cu alte persoane.
Perfectionismul este construit pe frica, reguli inflexibile si standarde exagerate care adesea nu au o baza reala. Daca ai o saptamana pentru a face niste lucrari, va fi corect sa planifici timpul in asa fel incat sa si finalizezi. Perfectionistul, pe de alta parte, este putin probabil sa faca nici macar jumatate, pentru ca vei fi absorbit de lucruri marunte. Uneori, este util sa finalizezi imediat un proiect, sa faci asa-numita schita bruta, un prototip si abia apoi sa faci lustruirea sa pana se termina timpul alocat.
De asemenea, perfectionismul face adesea o persoana sa se fixeze asupra unui aspect. El nu se poate clinti, pentru ca crede in permanenta ca o parte a lucrarii nu este perfecta. Pentru unii oameni, perfectionismul ia forma unei tulburari mentale. Urmeaza o mentalitate alb-negru: totul sau nimic.
Motive pentru perfectionism
Perfectionismul apare adesea atunci cand unul sau mai multi dintre urmatorii factori sunt prezenti:
- Asteptari mari ale parintilor.
- Lauda excesiva pentru realizare.
- Stima de sine scazuta si sentimente de inferioritate.
- Gandurile ca stima de sine depinde de realizari.
- Gandire alb-negru.
- Incercarea de control excesiv.
In unele familii, perfectionismul este incurajat. Uneori parintii stabilesc constient sau inconstient excelenta ca standard. Au nevoie de note mari de la copil, victorii la olimpiade, triumfuri sportive.
Tot ceea ce isi are originea in copilarie este suficient de dificil de dezradacinat mai tarziu. Cu toate acestea, cu suficienta rabdare si strategia corecta, acest lucru este posibil. In articolul nostru, veti gasi cateva sfaturi foarte valoroase. Dar, mai intai, sa vedem cum perfectionismul afecteaza munca si cum provoaca amanarea.
Perfectionismul la locul de munca
Perfectionistii adera la standarde de excelenta nerealiste si deseori inaccesibile in tot ceea ce fac. Rareori sunt multumiti de munca lor si adesea simt ca lucrurile ar fi putut fi facute mai bine. La locul de munca, perfectionismul poate duce la stres sever si poate avea un impact grav asupra bunastarii emotionale.
Primul lucru cu care se confrunta un perfectionist la locul de munca este tensiunea. Intrucat trebuie sa aiba timp pentru a finaliza proiectul la termen si chiar pentru a-l finaliza la cel mai inalt nivel, se simte iritat, ceea ce duce in cele din urma la stres sever. Si duce deja la alte probleme, inclusiv la cele fiziologice.
A doua consecinta a perfectionismului la locul de munca este procrastinarea (amanarea). Vom vorbi despre asta separat.
Procrastinarea
S-ar putea sa fiti atat de coplesiti de dorinta de a face treaba la timp si cat mai bine posibil incat sa renuntati cu totul la ea. Suna ciudat, dar o persoana perfectionista este adesea ilogica. Cand incercati sa scapati de durere, puteti decide ca este mai bine sa nu ajungeti deloc la munca, pentru a nu experimenta stresul, decat sa o faceti.
Procrastinarea este intarzierea constanta a lucrurilor. In cazul muncii, aceasta poate lua forma unui “brainstorming” constant. Veniti cu o multime de idei minunate care sunt relevante pentru proiect, dar nu faceti nimic.
La un moment dat, incepeti sa simtiti remuscari, dar incercati sa suprimati acest sentiment. Din nou, este vorba despre durere. Daca durerea de a nu trece la munca este mai mica decat cea pe care o primesti din amanare, proiectul va stagna.
Ce intareste perfectionismul?
Nu numai ca se formeaza adesea in copilarie, dar si multi oameni contribuie la dezvoltarea acesteia. Iata cateva dintre motivele pentru care perfectionismul este greu de scapat. Patru factori principali: frici, ganduri inutile, reguli rigide, asteptari mari.
Temerile
Primul motiv pentru care suferiti in continuare de perfectionism se reduce la incapacitatea de a face fata fricii. Teama de esec, teama de respingere, teama de a gresi si chiar teama de succes. Va rasfatati cu perfectionismul, deoarece frica creeaza incertitudine. Si cand viitorul pare vag si de neinteles, creeaza indoieli. Apoi apare a doua problema – amanarea. Si incepi sa te gandesti la lucrurile marunte, crezand ca faci progrese reale.
La urma urmei, a face lucrurile mici poate fi confortabil. Nu este nevoie sa ne gandim ca lucrarea ar trebui facuta in curand. Un scriitor poate citi carti luni intregi, crezand ca il va ajuta sa scrie un roman. Si apoi va scrie o pagina in cateva saptamani. Desigur, toate acestea sunt trucuri care de fapt aduc doar durere suplimentara.
Ganduri inutile
Al doilea motiv pentru care este posibil sa continuati sa suferiti de perfectionism se rezuma la o multime de ganduri inutile care va induc in eroare si provoaca frica. Aceste ganduri te determina sa incepi sa faci presupuneri incorecte despre tine, munca ta si lumea din jurul tau. De exemplu, daca gresesti, crezi ca oamenii te vor critica. Aceasta este o alta teama – teama de critica si condamnare.
Reguli dure
Acesta este al treilea motiv: regulile tale sunt rigide, nu flexibile. Sunt asociate cu ganduri si frici inutile. De exemplu, doriti sa pregatiti o prezentare, dar va concentrati prea mult pe anumite puncte si, de asemenea, amanati in mod constant lucrarile: cautati imaginea perfecta, alegeti un font, nu porniti pana nu aveti suficient timp. Dar o sa fiti inselati: chiar daca gasiti imaginile si fonturile foarte necesare, veti gasi un alt motiv pentru a amana terminarea lucrarii.
Standarde supraevaluate
Toti cei trei factori se combina pentru a va forma standardele personale si asteptarile pe care le aduceti in fiecare situatie. Standardele personale sunt, desigur, linii directoare care sunt utilizate pentru a masura succesul. Ele sunt principii directoare pentru comportament. Astfel, ele influenteaza alegerile si deciziile pe care le luati atunci cand vine vorba de comportamentul perfectionist.
Gandeste-te la standardele tale, apoi intreaba-te:
- Sunt standardele mele realiste?
- Sunt realizabile?
- Sunt flexibile?
- Ce probleme apar din respectarea acestor standarde?
- Cum imi afecteaza psihicul, viata si succesul?
Raspunsurile la aceste intrebari vor incepe sa sparga zidurile care formeaza sistemele de credinta pe care le aveti, sustinand noi comportamente.
Va vom prezenta acum cateva strategii pentru a scapa nu numai de perfectionism, ci si de frici, ganduri inutile si reguli rigide.
Cum sa scapi de perfectionism?
Mai jos sunt cateva sfaturi pentru a va ajuta sa invingeti perfectionismul.
Asumati-va responsabilitatea pentru vocea voastra interioara
Pentru a depasi perfectionismul, trebuie mai intai sa preluati controlul asupra criticului interior. Vocea aia din cap care iti aminteste ca nu esti suficient de bun. Este o voce care te face sa te simti ca o persoana de clasa a doua de fiecare data cand gresesti, o voce care iti reduce nivelul de stima de sine si valoare de sine. Drept urmare, sunteti plini de frica de esec si de critici – motiv pentru care perfectionismul intra in arena. Perfectionismul este o incercare de a evita esecul, critica si greselile. Dar, in acelasi timp, nu exista progrese in atingerea obiectivului.
Pentru a-ti asuma responsabilitatea pentru vocea ta interioara, trebuie mai intai sa devii constient de gandurile pe care le permiti sa traiasca in capul tau. Gandurile si cuvintele evoca multe experiente emotionale. Ele pun bazele limitarii credintelor.
Creati asteptari si standarde adecvate
Asteptarile si standardele personale pe care vi le-ati stabilit pun bazele deciziilor si comportamentului. Perfectionismul apare imediat cand standardele tale sunt stabilite prea ridicat. Prin urmare, in primul rand, trebuie sa invatati cum sa setati altele mai realiste. Ele vor oferi mai multa libertate si flexibilitate pentru a merge mai departe.
De obicei, stabilim standarde inalte pentru a obtine aprobarea de la alte persoane. Da, este nevoie de o prag inalt daca vrem sa castigam mai multi bani si sa obtinem succes, dar daca stima de sine sufera si nivelul de stres creste, atunci ceva nu este in regula. Prin urmare, primul lucru de facut este sa-ti stabilesti obiective pe baza asteptarilor si standardelor tale personale. De asemenea, asigurati-va ca aceste obiective sunt realiste. Ar trebui sa creeze motivatie, nu tensiune si stres.
Stabilirea unor constrangeri de timp stricte asupra sarcinilor si proiectelor poate fi, de asemenea, valoroasa, deoarece va incurajeaza in mod natural sa continuati sa treceti de la o sarcina sau proiect la altul fara a intra in prea multe detalii.
Analizati-va costurile si beneficiile
Daca, in timp ce lucrati la o sarcina, vi se pare ca dureaza prea mult, puneti-va urmatoarele intrebari de introspectie:
- Cum ma ajuta acest comportament?
- Ma doare acest comportament?
- Poate rani pe altii?
- Care sunt consecintele pe termen scurt ale nerealizarii acestei sarcini?
- Care sunt implicatiile pe termen lung?
In acest fel puteti obtine anumite informatii despre ceea ce faceti. De obicei nu facem acest lucru: nu ne punem la indoiala comportamentul si, ca urmare, continuam sa actionam in mod obisnuit, satisfacand dorinta de perfectionism. De aceea, acordati-va timp pentru a va evalua obiectiv, comportamentul si impactul pe care acesta il are asupra vietii voastre.
Verifica-ti realitatea
Asteptarile nerealiste alimenteaza perfectionismul. Distingeti-le de cele realiste.
Enumerati toate asteptarile nerealiste pe o bucata de hartie. Si reevalueaza constant pentru a-ti reaminti ce tipare de comportament si gandire ai. De exemplu:
- Scrie o carte intr-o luna.
- Lucreaza la patru locuri de munca.
- Alearga in fiecare dimineata, chiar daca exista probleme de șold.
Realist inseamna:
- Puneti deoparte aproximativ doua ore de scris in fiecare zi.
- Invata sa obtii venitul pe care il doresti, imbunatatindu-ti abilitatile.
- Evitati sa alergati daca va doare soldul, dar lucrati sa-l vindecati.
Este foarte ingrijorator cand notezi asteptari nerealiste si le schimbi in cele realiste. Se pare ca nu trebuie sa suferi deloc. Principalul lucru este sa inveti sa gandesti pe larg si sa gasesti toate optiunile.
Invata sa-ti arati slabiciunea
Aceasta strategie merge impotriva filosofiei celor mai multi perfectionisti. Dar puteti garanta ca, daca o incercati, aceasta va duce la rezultate uimitoare.
In perioadele deosebit de dificile ale vietii, cand perfectionismul iti otraveste viata, este foarte posibil:
- Sa strigati.
- Petreceti ziua complet ignorand munca si standardele.
- Permiteti-va sa nu faceti treaba si sa va simtiti normal.
Desigur, acest lucru este util doar ocazional. Dati-va uneori ingaduinta, dar nu pentru mult timp. Trebuie sa va reincarcati, sa trageti concluziile corecte si sa va intoarceti la treaba.
Schimbati-va perspectiva
Sa aruncam o privire asupra valorii schimbarii perspectivei, in timp ce continuam sa punem la indoiala comportamentul perfectionist in care avem tendinta de a ne rasfata. Pentru a face acest lucru, trebuie sa activati putina curiozitate. Ar trebui sa fii dispus sa studiezi cu interes ceea ce faci si sa fii pregatit sa faci unele ajustari.
S-ar putea sa credeti ca munca perfecta va va ajuta sa atingeti anumite obiective astazi, dar cum ramane cu obiectivele pe termen lung? S-ar putea dovedi ca toate acestea vor fi complet neimportante in cativa ani. La urma urmei, daca lucrezi atat de mult la un singur lucru, atunci ti-e frica sa nu gresesti, nu? Dar greselile, sau mai bine zis lectiile care pot fi invatate de la ele, duc la perfectionare. Aceasta face parte din adaptare, invatare si imbunatatire.
Invatam cand facem ceva. Si cu cat facem mai multa munca, cu atat progresam mai mult. Cand acordam atentie lucrurilor mici, pierdem sansa de a face mai multe lucruri in acelasi timp.
Puteti invata urmatoarele afirmatii si le puteti repeta cat mai des posibil:
- A fi om inseamna a gresi.
- Lectiile trebuie invatate din fiecare greseala.
- A avea greseli nu ma face incompetent.
Da, greselile te pot incetini temporar, dar pe termen lung, cu atitudinea corecta, vor contribui la cresterea ta.
Concentrati-va pe ceea ce este important
In cele din urma, atunci cand vine vorba de evitarea capcanelor perfectionismului, este important sa ne concentram asupra a ceea ce este cel mai important.
Amintiti-va principiul Pareto: 80% din efort ofera 20% din rezultat, in timp ce 20% din efort ofera 80% din rezultat. De asta trebuie sa fii ghidat atunci cand vrei sa depasesti perfectionismul. El va descuraja orice dorinta de a face fata detaliilor daca coloana vertebrala a proiectului sau sarcinii nu este gata.
O alta cheie este concentrarea asupra progresului in general, mai degraba decat asupra rezultatelor specifice. Cu cat progresezi mai mult, cu atat inveti mai mult. Ceea ce, la randul sau, duce la progrese suplimentare.
Iti dorim mult succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.