diriginte

dirigintele de la scoala

Relatia cu parintii elevilor este esentiala pentru diriginte, trebuie sa fie una permanenta si strans legata precum cea dintre profesor si elevi.

Rolul dirigintelui clasei este chiar cel de a fundamenta educatia copiilor intr-un mod echilibrat, in afara relatiilor dintre cadrele didactice si copii. O buna colaborare si relationare presupune informare reciproca si un cadru propice pentru dezvoltarea unor raporturi de colaborare si chiar parteneriat scoala-parinti.

Cadrele didactice si parintii au ca scop comun pentru copii obtinerea unor rezultate la invatatura cat mai bune, iar legatura dintre acesti factori este esentiala. Un liant intre familie si scoala, este comunicarea pozitiva. Parintii sunt mereu informati si tinuti la curent cu evolutia scolara a copiilor, dar si dirigintele trebuie sa fie instiintat cu privire la orice aspecte din mediul familial care ar putea influenta legatura cu scoala, fie in mod pozitiv sau negativ.

Dirigintele este cel care observa când se petrece ceva cu un elev şi este dator să informeze părinţii, în cazul în care îi este afectată activitatea scolara sau raporturile cu ceilalţi colegi. Relaţia cu părinţii trebuie să fie una deschisă si prieteneasca, iar motivul unei relationari constructive cu părinţii este acela de a găsi soluţii cât mai bune pentru copiii în cauză. Rolul dirigintelui este fara indoiala si acela de nota şi de a aprecia rezultatele scolare bune sau de a sancţiona abaterile elevilor cu comportament neadecvat.

Daca are toate conditiile realizate, elevul isi va concentra atenţia asupra invataturii. Parintii vor intelege că efortul depus în creşterea şi educarea copilului nu este unul inutil, iar profesorul are satisfacţia unei munci împlinite. Elevii isi vor petrece timpul dedicat invataturii in mod potrivit, nu doar la scoala ci si acasa, daca colaborarea dintre diriginte si parinti decurge in mod armonios. O relatie stransa intre diriginte si parinti va realiza un proces educational corect si eficient, pentru scolarii din ciclul primar si gimnazial.