Ce sunt celulele stem

ce sunt celulele stem

celule stem

Celule stem de fetus

Celulele stem primitive situate în organele fetusului sunt denumite celule stem fetale. Există două tipuri de celule stem fetale:
Celulele stem adecvate fetale provin din țesutul fetusului propriu-zis și sunt, în general, obținute după un avort. Aceste celule stem nu sunt nemuritoare, dar au un nivel ridicat de diviziune și sunt multipotente.
Celulele stem extraembrionare din fetale provin din membrane extraembrionice și, în general, nu se disting de celulele stem adulte. Aceste celule stem sunt dobândite după naștere, nu sunt nemuritoare, dar au un nivel ridicat de diviziune celulară și sunt pluripotente.

Celulele stem adulte

Distribuția și diferențierea celulelor stem

A: celule stem; B: celulă progenitoare; C: celulă diferențiată; 1: divizia de celule stem simetrice; 2: diviziunea de celule stem asimetrice; 3: diviziune progenitoare; 4: diferențierea terminală.
Celulele stem adulte, denumite și celule somatice, sunt celule stem care mențin și repară țesutul în care se găsesc. Ele pot fi găsite atât la copii, cât și la adulți.

Celulele stem adulte pluripotente sunt rare și, în general, mici, dar se găsesc în sângele ombilical și în alte țesuturi. Măduva osoasă este o sursă bogată de celule stem adulte care au fost utilizate în tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv ciroza hepatică, ischemia membrelor cronice și insuficiența cardiacă finală. Cantitatea de celule stem din măduva osoasă scade odată cu vârsta și este mai mare la bărbați decât la femei în timpul anilor de reproducere. Analiza multor celule stem adulte până în prezent a urmărit să-și caracterizeze potențialul și capacitățile de auto-reînnoire. Afectarea ADN se acumulează odată cu vârsta atât în celulele stem cât și în celulele care cuprind mediul celulelor stem. Această acumulare este considerată a fi responsabilă, cel puțin parțial, de creșterea disfuncției celulelor stem cu îmbătrânire (a se vedea teoria daunelor ADN privind îmbătrânirea).

Majoritatea celulelor stem adulte sunt restricționate prin linia de origine (multipotentă) și se referă în general la originea țesutului lor (celule stem mezenchimale, celule stem derivate din adipoză, celule stem endoteliale, celule stem pulmonare dentare etc.) Celulele Muse (celule care rezistă la stres diferențiat prin mai multe linii) sunt un tip de celule stem pluripotent descoperite recent în mai multe țesuturi adulte, incluzând fibroblastele adipoase, dermice și măduva osoasă. În timp ce sunt rare, celulele muse sunt identificabile prin expresia lor SSEA-3, un marker pentru celule stem nediferențiate și markeri generali de celule stem mezenchimale, cum ar fi CD105. Atunci când sunt supuse unei culturi de suspensie unică a celulelor, celulele vor genera grupuri care sunt similare corpurilor embrioloide în morfologie, precum și exprimarea genelor, inclusiv markerii pluripotenți canonici Oct4, Sox2 și Nanog.

Tratamentele cu celule stem adulte au fost utilizate cu succes de mai mulți ani pentru a trata leucemia și cancerele osoase / sângelui asociate prin transplantul de măduvă osoasă

Celulele stem adulte sunt, de asemenea, utilizate în medicina veterinară pentru a trata leziunile tendoanelor și ligamentelor la cai.

Utilizarea celulelor stem adulte în cercetare și terapie nu este la fel de controversată ca utilizarea celulelor stem embrionare, deoarece producerea de celule stem adulte nu necesită distrugerea unui embrion. În plus, în cazurile în care celule stem adulte sunt obținute de la destinatar (un autograft), riscul de respingere este în esență inexistent. În consecință, se furnizează mai multe fonduri guvernamentale din SUA pentru cercetarea în domeniul celulelor stem adulte.

Celulele stem multipotent se găsesc și în lichidul amniotic. Aceste celule stem sunt foarte active, se extind extensiv fără alimentatoare și nu sunt tumorigene. Celulele stem amniotice sunt multipotent și pot diferenția celulele adipogene, osteogene, miogene, endoteliale, hepatice și, de asemenea, neuronale. Celulele stem amniotice sunt un subiect de cercetare activă.

Utilizarea celulelor stem din lichidul amniotic depășește obiecțiile etice cu privire la utilizarea embrionilor umani ca sursă de celule. Învățătura romano-catolică interzice folosirea celulelor stem embrionare în experimentare; în consecință, ziarul din Vatican „Osservatore Romano” numea celule stem amniotice „viitorul medicinei”.

Este posibil să se colecteze celule stem amniotice pentru donatori sau pentru utilizare autologă: prima bancă americană de celule stem amniotice a fost deschisă în 2009 în Medford, MA de Biocell Center Corporation și colaborează cu diferite spitale și universități din întreaga lume.

1 thought on “Ce sunt celulele stem

Comments are closed.