60 de sateliti Internet Starlink au fost lansati cu succes de SpaceX

SpaceX va trimite mii de sateliti Internet Starlink pe orbita Pamantului pentru ca Internetul sa poata fi accesat din orice loc al mapamondului

60 de sateliti Internet Starlink au fost lansati cu succes de SpaceX

In cadrul proiectului Starlink, compania SpaceX intentioneaza sa creeze un Internet accesibil pe toata suprafata globului terestru, punand 12 000 de sateliti de comunicatii pe o orbita apropiata de Pamant.

Dupa doua amanari, lansare de succes

In luna mai a acestui an a avut loc lansarea primilor 60 de sateliti, desi misiunea a fost amanata de doua ori la rand: mai intai din cauza vantului puternic si apoi din cauza necesitatii de a reverifica echipamentul. In cele din urma, la o saptamana dupa inceperea seriei de probleme, compania a lansat cu succes o duzina de sateliti – lansarea avand loc la Cape Canaveral pe 24 mai.

Dupa cum am mentionat anterior, vehiculul de lansare a fost o racheta de lansare Falcon 9, in care s-au incarcat simultan 60 de sateliti. Fiecare dintre ei cantareste 227 de kilograme, adica greutatea lor totala era de peste 13,6 tone. Daca luam in considerare si celelalte greutati necesare, racheta Falcon 9 a trebuit sa ridice in aer o masa egala cu 18,5 tone – aceasta fiind un record pentru rachetele apartinand SpaceX.

Mii de sateliti Starlink vor gravita pe orbita Pamantului

Rachetele au plasat satelitii la o altitudine de 440 de kilometri, dar ei vor lucra la o altitudine de 550 de kilometri. Este demn de remarcat faptul ca dispozitivele au o functionalitate limitata – se pot misca si comunica cu Pamantul, dar nu pot face inca schimb de informatii intre ei. Probabil, satelitii care vor merge pe orbita intr-un viitor apropiat vor fi capabili de acest lucru.

In urmatorul an, compania intentioneaza sa lanseze pe orbita Pamantului alte mii de sateliti de acest tip. Liderul SpaceX, Elon Musk este sigur ca acest numar este deja suficient pentru lansarea cu succes a sistemului Starlink – retea ce va putea oferi acces la Internet pentru numeroase vehicule, si nu numai masinilor inteligente, ci si altor vehicule de transport cum ar fi avioane sau nave maritime.