Tipuri de registre contabile
Pentru contabilizarea si inregistrarea operatiunilor de afaceri ale intreprinderii, sunt utilizate registre contabile de diverse forme, continut, metode de afisare si acumulare de informatii.
Componenta registrelor contabile
Componenta registrelor contabile mentinute la o anumita intreprindere depinde de forma contabila adoptata la intreprindere. Cuvantul „inregistrare” in contabilitate inseamna diferite tipuri de tabele in care datele sunt scrise din documentele primare.
Inregistrarile din registrele contabile se bazeaza pe informatiile provenite din documente primare atent verificate, motiv pentru care registrele insusi dobandesc evidenta atunci cand folosesc indicatorii pentru analiza activitatii economice ale unei companii, monitorizarea statutului fondurilor si identificarea rezultatelor afacerii.
Registrele contabile sunt suporturi de date de o anumita forma, construite in conformitate cu gruparea economica a informatiilor despre activele, capitalul si pasivele unei entitati economice. Ele sunt utilizate pentru afisarea tranzactiilor de afaceri intre conturi.
Clasificarea registrelor contabile
Registrul de evidenta cronologica este un registru in care inregistrarea este facuta in ordine cronologica, adica, in ordinea operatiilor (registre, carte de numerar si altele asemenea). Documentele cronologice sunt de obicei numite jurnale.
In registrele contabile sistematice , intr-o anumita secventa cu o anumita grupare, sunt afisate operatiuni care sunt omogene in ceea ce priveste continutul economic. Combinabilele sunt registrele in care inregistrarile se fac simultan in ordine cronologica si sistematica (jurnale, ordine, liste). Cartile cu intrari consolidate sunt numite, de obicei, balante-cifre de afaceri sau declaratii-cifre de afaceri.
Registrele contabile analitice sunt registrele in care inregistrarile sunt pastrate in conturile analitice. Inregistrarile contabile analitice ofera date in dimensiuni fizice, forta de munca si monetare. Inregistrarea analitica este separata prin inregistrarea detaliata a modificarilor care apar in orice parte a soldului. In inregistrarea analitica, conturile colective ale inregistrarii sintetice primesc o diviziune ulterioara in conturile lor detaliate sau speciale compuse ale urmatoarelor comenzi.
Registrele contabile multiple sunt registre in care una dintre coloane (cel mai des debit) este impartita in mai multe sectiuni. Din acest tip de registre contabile se numara si registrul general. Registrele contabile trebuie sa fie obligatoriu numerotate, in ultima pagina a cartii sa se indice numarul total de pagini si sa fie certificate cu semnaturile managerului general si contabilului sef, precum si stampila societatii.