Ce rol au calculatoarele in viata moderna

calculatoarele in viata moderna

Ce rol au calculatoarele in viata moderna

Dispozitivele electronice de control si calculatoarele ocupa cel mai important rol in viata moderna

Si cel mai grav dezastru pentru omenire ar fi sa pierzi toate calculatoarele simultan. Conform ultimelor estimari ale oamenilor de stiinta, in cazul unei catastrofe globale, agricultura si industria vor putea sa se redreseze in aproximativ un secol. Odata cuiesirea din toate tehnologiile informatice, populatia pamantului se va inclina cu trei sau patru secole in urma.

Nici un oras mare astazi nu poate supravietui fara dispozitive automate de control. Gestionarea alimentarii cu apa, alimentarea cu energie si alte comunicatii are loc cu utilizarea echipamentelor informatice.

Calculatoarele efectueaza acelasi tip de munca monotona mult mai bine decat oamenii. Ele nu obosesc, nu fac greseli, nu trebuie sa fie platite. Costul intretinerii acestora este mult mai mic decat salariile lucratorilor calificati. Desigur, in unele domenii de activitate, automatizarea nu poate inlocui pe deplin o persoana. De exemplu, in operatiunile de salvare sau in conflictele armate. Cu toate acestea, evolutiile moderne pot reduce semnificativ amenintarile la adresa vietii umane.

Un exemplu simplu despre cum suntem dependenti de calculatoare este o masina. Astazi, cu o defectiune a componentei electrice, masina nu se poate misca. Tehnologia de varf a patruns si a capturat toate sferele vietii publice.

Industrie, transport, agricultura, agrement si chiar divertisment – totul depinde de calculatoare

Numarul de industrii in care este implicata tehnologia digitala este in continua crestere. Din ce in ce mai multi specialisti sunt obligati sa mentina suprematia calculatoarelor. Treptat, munca umana grea va deveni de domeniul trecutului. Va fi inlocuita de munca intelectuala, infiintandu-se noi specialitati si profesii.

In acelasi timp, insasi viata si cultura noastra incep sa invidieze computerele. Au proprietati unice privind acumularea unei cantitati imense de date. Prin calcule aproximative, circa patruzeci la suta din informatia existenta astazi in intreaga lume este stocata doar in forma electronica. Aceasta informatie se refera la descoperirile stiintifice, la realizarile culturale, la viata publica etc. Daca orice eveniment implica o pierdere completa a intregului echipament informatic, atunci o astfel de pierdere va fi de neinlocuit. In prezent, aceasta este cea mai mare amenintare la adresa umanitatii, care o poate retrimite in epoca de piatra.