Locul notarului printre celelalte profesii juridice

program birou notarial

Locul notarului printre celelalte profesii juridice

In viata cotidiana exista multe situatii cand nu suntem „nimeni” fara a avea un document legal certificat. Chiar si fara un avocat poti trai in anumite conditii, dar nimeni nu o poate face fara un notar in societatea de astazi.

Notarul – protectorul persoanelor fizice si juridice

Un notar este un reprezentant independent al statului care are dreptul de a efectua acte notariale in conformitate cu procedurile stabilite prin lege. In conformitate cu Constitutia, notarul este chemat sa asigure protectia drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor si persoanelor juridice prin actele notariale prevazute de lege. Functiile efectuate de un notar sunt necesare si solicitate in mod obiectiv de catre societate, in special intr-o societate cu o economie dezvoltata si circulatie civila. Activitatea notariala nu este antreprenoriala, nu urmareste scopul obtinerii unui profit.
A deveni un notar real nu este atat de usor, nu este suficient sa ai o educatie juridica superioara. Legea prevede cerinte speciale persoanelor care solicita aceasta functie. Principalul lucru este cunoasterea profesionala inalta a legislatiei moderne, normele dreptului privat strain si international, practicile judiciare, abilitatea de a le interpreta si de a le aplica.

Sensul muncii de notar

Conceptul-cheie care caracterizeaza profesia notariala este faptul ca actioneaza (este obligat sa faca acest lucru) in interesul tuturor clientilor sai, chiar si al acelora ale caror interese nu coincid: vanzatorul si cumparatorul, principalul si garantul, principalul si avocatul sau, toti mostenitorii etc. si exista pentru a concilia interesele initial divergente ale partilor la acelasi raport juridic.
Notarul este obligat sa asiste persoanele fizice si juridice in exercitarea drepturilor lor si protejarea intereselor, explicandu-le drepturile si obligatiile, avertizand asupra consecintelor actelor notariale, astfel incat ignoranta legala sa nu ar fi putut fi folosite in detrimentul lor.
O alta componenta a profesiei notariale este competentele jurisdictionale cu care statul a investit-o (competenta de a decide asupra unei serii de probleme juridice definite de lege). Aceste competente apartin numai notarului si doar notarului. Orice actiune notariala poate fi recunoscuta doar ca invalida si numai printr-o hotarare judecatoreasca, orice alte organe jurisdictionale (in special angajatii unor institutii de stat si alte institutii) nu au dreptul sa influenteze forma sau continutul unui anumit act notarial.