Albinele si flora spontana din Marea Britanie prospera datorita coronavirusului

Albinele prospera datorita renasterii florei spontane.

Albinele si flora spontana din Marea Britanie prospera datorita coronavirusului

In timp ce oamenii stau acasa si forta de munca se reduce doar la cei ce furnizeaza serviciile esentiale, tunderea terenurilor adiacente drumurilor din Marea Britanie nu reprezinta o prioritate. Aceasta situatie provocata de coronavirus se poate dovedi a fi benefica pentru albinele, fluturii, liliecii si florile salbatice din Marea Britanie.

Coronavirusul ajuta campania Plantlife

O mare parte din pajistile naturale din Marea Britanie au fost transformate de mult in spatii locative si terenuri agricole, astfel ca cele 700 de specii de flori salbatice din tara gasesc putine locuri libere in care sa creasca natural. Terenurile de pe marginea drumurilor – portiunile inguste cu iarba de-a lungul autostrazilor – sunt un ultim refugiu al acestor flori salbatice si adapostesc aproximativ 45% din flora spontana din Marea Britanie.

De blocarea activitatilor umane beneficiaza pur coincidential o campanie propusa si realizata de Plantlife, o organizatie de caritate pentru conservarea plantelor salbatice. Campania celor de la Plantlife solicita oficialilor sa reduca programul de taiere a florei spontane de pe marginea drumurilor de la patru taieri pe an, la doar doua. Dupa cum subliniaza site-ul Plantlife, Marea Britanie are 238.000 de hectare de drumuri si doar 85.000 de hectare de pasuni.

Flora spontana abundenta stimuleaza apicultura

„Este o oportunitate reala pentru ca marginile drumurilor sa infloreasca din nou, unele pentru prima data”, a declarat Trevor Dines, specialistul in botanica al organizatiei Plantlife pentru The Guardian. Daca blocarea transportului se va incheia la sfarsitul lunii mai, soferii vor vedea intinderi multicolore, pline de margarete si sanziene.

Diferite consilii din Marea Britanie au intarziat tunderea marginilor drumurilor, incluzand Flintshire in Tara Galilor, Somerset in sud-vestul Angliei, Newcastle in nord-est si Lincolnshire in estul Angliei. Aceste zone se pot astepta la peisaje cu flori salbatice explozive in aceasta primavara, oferind numeroase soiuri de plante florifere multicolore, ce vor incanta polenizatorii precum fluturii, albinele si liliecii.

„Acest lucru va fi cu siguranta bun pentru polenizatori. Anul trecut, am vazut deja imbunatatiri in domeniile in care taierile se reduceau mai putin. Am avut cel mai bun an din ultima decada pentru miere. Florile colorate vor stimula si sanatatea mentala. Oamenii sunt disperati de viata salbatica si de culoare acum. Sa vedem care este raspunsul publicului. Pentru multi navetisti, asa cum sunt si eu, marginile drumurilor sunt singura sansa de a vedea plante salbatice,” a precizat Dines, care este, de asemenea, un vechi apicultor.