Temperatura record inregistrata in Antarctica

Numarul coloniilor de pinguini din Antarctica scade.

Temperatura record inregistrata in Antarctica

Temperatura de la o baza de cercetare din Antarctica a atins recent un nou record de 18,3 grade Celsius (65 Fahrenheit), cu aproape un grad peste nivelul recordului anterior, inregistrat in urma cu cinci ani.

Recordul din 2013 a fost depasit

Oamenii de stiinta argentinieni de la baza Esperanza au confirmat stirea si au spus ca nu a fost singurul record inregistrat luna aceasta. Site-ul national Marambio a inregistrat cea mai ridicata temperatura pentru luna februarie din 1970 incoace. Termometrele de acolo au atins 14,1 grade Celsius, peste recordul anterior, stabilit in februarie 2013, acesta fiind de 13,8 grade Celsius.

Rapoartele sunt socante, dar nu surprinzatoare, potrivit d-nei Frida Bengtsson, om de stiinta ce conduce o expeditie in Antarctica pentru grupul ecologic Greenpeace. „Am fost in Antarctica in ultima luna, documentand schimbarile dramatice pe care le sufera aceasta parte a lumii pe masura ce planeta noastra se incalzeste. In ultima luna, am vazut cum coloniile de pinguini au scazut brusc sub impactul schimbarilor climatice in acest mediu presupus curat,” a precizat d-na Bengtsson.

3 grade Celsius in plus in ultima jumatate de secol

Antarctica este printre regiunile cu cea mai rapida incalzire de pe planeta, la fel cu Peninsula Antarctica, unde se afla bazele argentiniene, incalzindu-se deosebit de rapid, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM). Temperaturile medii de pe continent au crescut cu aproape 3 grade Celsius in ultimii 50 de ani, iar in acea perioada ghetarii de-a lungul coastei de vest a Peninsulei Antarctice s-au retras.

Expertii OMM vor investiga acum daca evenimentul cald inregistrat de oamenii de stiinta argentinieni este un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de „foehn”. Acesta este un eveniment obisnuit in regiunile alpine, care implica adesea vanturile de la mare altitudine si incalzirea sau racirea rapida a aerului, determinate de diferente semnificative de presiune a aerului, a declarat OMM intr-un comunicat.

De asemenea, OMM va determina daca temperatura extrema reprezinta un nou record pentru intreaga suprafata antarctica. Insula Signy din regiunea Antarctica, aflata in sudul continentului, la 60 de grade latitudine, a inregistrat in ianuarie 1982 o temperatura ridicata de 19,8 grade Celsius. Temperatura medie anuala variaza de la aproximativ -10 grade Celsius pe coasta Antarcticii, pana la -60 grade Celsius la punctele cele mai inalte ale continentului.