Zoser, cea mai veche piramida s-a redeschis

Zoser, piramida in trepte

Zoser, cea mai veche piramida s-a redeschis

Piramida Zoser, in varsta de nu mai putin de 4700 ani, sit inclus in lista patrimoniului mondial al UNESCO, a fost redeschisa la inceputul acestei luni, dupa o restaurare ce a durat 14 ani. 6,6 milioane de dolari au fost cheltuiti pentru aceasta restaurare.

Piramida Zoser mai poarta numele de Pas

Amplasata in Egipt, cea mai veche piramida a lumii, Piramida Zoser, in varsta de 4700 ani, a fost construita in timpul faraonului Zoser din a treia dinastie a Egiptului Antic. Spre deosebire de celelalte piramide, aceasta a fost construita in forma unei scari, fapt ce i-a adus inca o denumire: Piramida Pas.

Piramida Zoser a fost pur si simplu uitata de autoritatile egiptene de-a lungul secolului trecut. Din fericire, in 2006, guvernul egiptean a lansat un proiect major de restaurare al piramidei. Incepute chiar in 2006, lucrarile de restaurare s-au oprit temporar in timpul actiunilor ce au dus la rasturnarea fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, in 2011. Lucrarile de restaurare au reinceput in 2013 si s-au incheiat recent, iar Piramida Zoser a fost redeschisa publicului larg.

Piramida Zoser este prima cladire din piatra in forma de scara din istorie, fiind considerata si cea mai veche piramida din lume. Piramida Zoser a fost proiectata de preotul Imhotep, consilierul personal al faraonului Zoser. Piramida are o inaltime de 60 de metri si o latime de 70 de metri.

Restaurarea piramidelor – prioritatea guvernului egiptean

In timpul lucrarilor de restaurare a piramidei, primele masuri ce au fost luate s-au concentrat pe impiedicarea prabusirii acesteia. Ulterior, s-a restaurat sarcofagul faraonului Zoser, precum si zidurile camerei de inmormantare. Drumul catre piramida, precum si peretii interiori ai piramidei au fost, de asemenea, consolidati in timpul restaurarii.

Primul ministru egiptean Mostafa Madbouli si ministrul egiptean de Antichitati si turism, Khaled El-Enany, au participat impreuna la ceremonia de redeschidere de la inceputul lunii martie. Premierul Madbouli a explicat faptul ca autoritatile fac tot posibilul pentru a construi un nou Egipt si ca prioritatea lor este restaurarea patrimoniului cultural.