Importanta turismului religios

turism religios

turism

Ideea pelerinajului religios a inceput odata cu zorii umanitatii. In consecinta, turismul religios este una dintre cele mai vechi forme de turism. Inca din timpurile izvoarelor societatii, fiintele umane au calatorit in locuri sfinte. In perioada biblica, importante centre religioase devenisera nu doar o parte a peisajului cultural, ci si jucatori majori in marketingul local sau in alte sectiuni importante ale economiei acelor orase, care gazduiau centrele religioase.

Pe mapamond, orase precum Roma, Ierusalim sau Mecca continua sa atraga anual milioane de vizitatori. Calatoriile orientate spre religie au avut loc dupa primele pelerinaje. In ultimii ani, insa, turismul religios s-a dezvoltat intr-o piata mult mai mare si mai segmentata a turismului. Daca se gandesc la turismul religios, majoritatea comunitatilor tind sa creada ca aceasta forma de turism nu se aplica localizarii lor, cu exceptia cazului in care acestea reprezinta o destinatie majora de pelerinaj.

Totusi, turismul religios nu este orientat numai catre destinatii

Turismul religios nu este doar o vizita la o anumita destinatie sfanta, ci poate fi si o calatorie pentru o cauza umanitara, din motive de prietenie sau chiar ca o forma de agrement. Obiectivele religioase sunt motivul principal al unor calatorii religioase dar pot fi, de asemenea, parte dintr-o oferta turistica complexa, care ofera o destinatie religioasa ca si atractie suplimentara.

O mentalitate eronata presupune ca un turist trebuie sa aiba o anumita religie pentru a vizita un anumit loc religios. De exemplu, desi Vaticanul are un inteles special pentru adeptii credintei catolice, milioane de non-catolici viziteaza Vaticanul atat pentru spiritualitatea sa, cat si pentru frumusetea sa arhitecturala.

Numeroase locuri sfinte din intreaga lume au fost dezvoltate in centre turistice infloritoare si, in fiecare an, acestea primesc un aflux coplesitor de turisti. Locuri sfinte precum diferite temple, biserici sau moschei cu semnificatii religioase sunt unele dintre cele mai vizitate obiective turistice de catre turistii religiosi, care pretind cautarea uniunii lor cu divinitatea prin intermediul acestor calatorii.