produse naturale levantica

levantica

Minunata plantă violetă a campiilor din Provence este și la noi în țară din ce în ce mai cunoscută, răspândită, cultivată și iubită. În afară de proprietățile cunoscute deja, ale uleiurilor volatile de lavandă, acesta floare are întrebuințări medicale și terapeutice deosebite.

Uleiul de lavandă este folosit în aromoterapie nu doar contra stărilor depresive și anxioase, dar și pentru calmarea durerilor proaspetelor mămici care au născut dificil și dureros, și care resimt efectele operațiilor de cezariană.

Masajul scalpului cu un mix conținând ulei de lavandă și alte ierburi terapeutice ajută la diminuarea alopeciei. Levănțica ajută la creșterea părului, iar teste clinice au demonstrat efectele deosebite de regenerare a podoabei capilare.

În domeniul culinar, lavanda este din ce în ce mai des întâlnită ca și condiment. Bogată în acid ursolic, ajută la arderea caloriilor și chiar lupta împotriva celulelor canceroase. Un strop de lavandă se poate mixa cu alte ierburi de Provence, cum ar fi rozmarinul, cimbrul, tarhonul sau feniculul, pentru aromatizarea mâncărurilor.

Soldații Imperului Roman erau convinși de efectele antibacteriene ale lavandei și o foloseau pentru a trata diferite afecțiuni gastro-intestinale. Cercetări recente demonstrează că levănțica ajută la ameliorarea colicilor, la inflamatiile colonului sau la alte maladii ale stomacului. Puteți adaugă câteva fire de lavandă de uz culinar peste iaurt grecesc, este delicios și are efecte minunate.

Grădinarii au remarcat că terenurile cultivate cu lavandă absorb metalele grele din sol și ajută la decontaminarea pământurilor afectate și contaminate cu reziduuri industriale. În epoca medievală, podelele erau stropite cu ierburi aromate pentru a fi improspatate, iar acest truc se poate aplică și covoarelor din epoca modernă.

În aromoterapie, uleiul esențial de lavandă ajută la îmbunătățirea memoriei, iar studenții care au inhalat lavandă înaintea testelor și examenelor, au demonstrat rezultate mult mai bune. În cazul simptomelor de greață și leșin, lavanda este de asemenea eficace, fiind recomandată celor care suferă de rău de mașină.