Tivoli Gardens – bijuteria capitalei daneze

Tivoli Gardens pe timpul noptii.

Tivoli Gardens – bijuteria capitalei daneze

In Copenhaga este situat nu doar unul dintre cele mai fantastice parcuri de distractii din lume, Tivoli Gardens, ci un adevarat reper istoric la scara globala. Deschiderea parcului a avut loc tocmai in 1843, acesta ocupand atunci o suprafata relativ mica – 8 hectare. Istoria deschiderii parcului este foarte interesanta, fondatorul acestuia fiind celebrul lider militar Georg Karstensen. Potrivit legendei locale, el a fost cel care l-a convins pe regele Christian al VIII-lea sa aloce pamant pentru constructia viitorului parc, locatie ce permitea cetatenilor sa uite de griji si de problemele politice ale tarii.

Tivoli Gardens gazduieste cel mai inalt carusel din lume

Imediat dupa deschidere, parcul a fost folosit pentru concerte si spectacole teatrale in aer liber, aceasta traditie pastrandu-se mai bine de 150 de ani. In zilele noastre, Tivoli Gardens nu este lipsit de inovatiile moderne ale parcurilor de distractii, patru roller-coastere fiind deschise pe teritoriul sau. Tot in Tivoli Gardens se afla cel mai inalt carusel al planetei, „Star Flyer”, ale carui cabine se ridica la o inaltime de 80 de metri. O sala magnifica a fost construita special pentru concerte, asa ca turistii parcului se pot bucura de ele pe tot parcursul anului.

Totusi, Tivoli Gardens ii atrage si pe cei carora nu le place sa se relaxeze intr-o atmosfera prea zgomotoasa si iubesc natura si linistea ei. In orice moment al anului parcul este fabulos, primavara si vara fiind intotdeauna decorat cu compozitii peisagistice splendide. Mergand pe aleile pitoresti, puteti admira o multime de monumente si sculpturi captivante, unele dintre ele existand in parc inca de la inaugurarea sa. Unii turisti prefera sa vina in parc dupa lasarea intunericului, iluminatul acestuia pe timp de noapte fiind o adevarata opera de arta.

Atractiile din apropierea parcului Tivoli Gardens

Numeroase obiective turistice sunt demne de vizitat in Copenhaga. Expozitia intitulata „Lumea lui Hans Christian Andersen” incepe cu o galerie dedicata perioadei de viata a marelui povestitor din Danemarca. Aici, cu ajutorul animatiei tridimensionale, va puteti cufunda in lumea imaginara a basmelor lui Andersen, in care cele mai cunoscute personaje din basme prind viata.

Unul dintre cele mai faimoase simboluri ale capitalei daneze este Mica Sirena, celebra sculptura din bronz. Ideea crearii acestei opere de arta i-a venit lui Karl Jacobsen. Fiul creatorului berii Carlsberg, impresionat de baletul „The Little Mermaid”, a invitat balerina care a interpretat rolul principal pentru a poza ca model pentru sculptorul local Edward Eriksen.

Danezii sunt un popor de navigatori, deci nu este surprinzator faptul ca cel mai mare acvariu din nordul Europei este situat in Copenhaga. Acesta a fost deschis in 2013 in prezenta reginei Margrethe a II-a si a printului Coroanei, Henrik.