Secretele piticilor de gradina

pitici

tipuri de pitici de gradina

Piticii de gradina sunt figurine ornamentale plasate pe gazon sub forma unor creaturi umanoide care mai sunt cunoscute si ca gnomi. In mod traditional, aceste figurine infatiseaza pitici masculi cu barba care poarta palarii rosii si uneori au o pipa. Inaltimea lor variaza intre 30-60 cm.

Originea acestor figurine provine din gradinile familiilor bogate din Europa, insa ulterior ele s-au raspandit printre toate clasele sociale din intreaga lume occidentala.

Tipuri de pitici de gradina

De obicei aceste figurine sunt fabricate din argila turnata in forme; uzual, interiorul acestora este lasat gol, pentru ca figurina sa fie mai usoara si totodata sa se faca economie la material. Dupa ce materialul s-a intarit, piticii din argila sunt scosi din matrita si arsi in cuptor pentru a le mari rezistenta. Apoi, dupa ce s-au racit, sunt vopsiti in culori vii.

Se mai obisnuieste si ca figurinele sa fie turnate din ipsos, intrucat procedeul este mai simplu si mai ieftin, iar greutatea figurinelor este mai redusa. In ultimii ani se practica chiar fabricarea piticilor de gradina din rasini sau alte materiale similare.

Piticii de gradina sunt infatisati in diverse ipostaze, unele chiar haioase, cum ar fi piticul motociclist sau piticul care face gratar.

Istoria piticilor de gradina

In Roma antica, mici statui de piatra care il infatisau pe zeul fertilitatii Priapus erau amplasate prin gradini. Gnomii ca fiinte magice au fost descrisi prima data tocmai in perioada Renasterii de alchimistul Paracelsius ca „fiinte mici de inaltime carora nu le place sa se amestece cu oamenii”. In aceasta perioada, figurine din piatra de circa 1 metru inaltime erau dispuse pe peluzele celor bogati. Printre ipostazele infatisate erau foarte celebre cele de vanator.

Pana la sfarsitul secolului XVIII statuile cu gnomi din lemn sau portelan devenisera decoratiuni populare ale gospodariilor. In Elvetia se dezvoltase o intreaga industrie care fabrica pitici din lemn.

In secolul XIX in Germania au aparut povestile despre pitici care lucrau in mine. De asemenea, in credintele populare se credea ca aceste personaje aduc noroc. Aceste figurine au devenit foarte populare, raspandindu-se repede si in Franta si Marea Britanie, apoi si in alte tari europene.

La inceputul secolului XX reputatie piticilor de gradina a scazut datorita aparitiei Primului Razboi Mondial, dar a revenit in anii 1930 datorita filmului de desene animate creat de Disney dupa basmul Alba ca zapada si cei sapte pitici. Insa o data cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial, industria a intrat iar in declin. Gnomii de gradina redevin populari in anii ”70, odata cu crearea unor tipuri mai nostime.

In anul 2008 se estima ca in Germania exista 25 de milioane de pitici de gradina.

Recomandarea noastra daca doriti sa cumparati online figurine nostime cu care sa va decorati gradina: Scaunecuspatar.ro