Festivalul international „George Enescu”
Festivalul si Concursul International „George Enescu“ a luat fiinta in anul 1958 ca omagiu al vietii si creatiei marelui compozitor roman. Festivalul a inceput oficial in data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui G. Enescu, reprezentand startul celei mai importante competitii muzicale internationale gazduite de Romania.
Initial festivalul se desfasura din trei in trei ani, fiind insotit de un concurs international in primele 5 editii. Ulterior a fost intrerupt si reluat incepand cu editia din 1991.
Primele editii ale acestui Festival si Concurs au adus pe scena nume celebre ale muzicii internationale: Lord Yehudi Menuhin, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan, care prin participarea lor au adus popularitate acestui eveniment. Dupa primele editii ale festivalului, la care au participat artisti de talie internationala, sistemul comunist a decis diminuarea fondurilor alocate, fapt ce a contribuit la oprirea Concursului in 1971. Dupa Revolutie, Festivalul a reintrat in normal, incercand prin participare si organizare, sa-si recapete renumele pierdut.
Festivalul „George Enescu“ a devenit un perfect exemplu de competitie culturala cu rol cheie in imaginea publica si culturala a Romaniei, si un imbold de dezvoltare economica, prin atragerea strainilor ca participanti la Festival si a turistilor care freventeaza concertele Festivalului.
Incepand cu editia din anul 2013, Festivalul s-a extins si in sfera expozitionala, printr-un concept deosebit care promoveaza expunerea de lucrari de arta inspirate de creatia lui George Enescu. Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale organizate de Romania, Festivalul International „George Enescu“, este promovat de televiziuni renumite: CNN, BBC, este prezent in paginile de stiri ale presei scrise, apare in cautarile pe internet, in mass media nationala si internationala. Un adevarat brand cultural, Festivalul promoveaza autentic si cald valorile de baza ale marelui compozitor: generozitate, patriotism, implicare si dragoste de neam, creativitate si geniu.