MOF-ul transforma apa marii in apa potabila in doar 30 de minute

Apa potabila este esentiala pentru omenire.

MOF-ul transforma apa marii in apa potabila in doar 30 de minute

Accesul la apa potabila curata si sigura este o necesitate care, in mod ingrijorator, nu este indeplinita in numeroase zone de pe mapamond. Un studiu recent a folosit un material revolutionar denumit MOF (metal organic framework) pentru a filtra poluantii din apa de mare, generand cantitati mari de apa potabila, procedeu ce a utilizat mult mai putina energie decat celelalte metode cunoscute.

MOF-ul actioneaza ca un burete selectiv

Un grup de cercetatori internationali tocmai a dezvaluit o tehnologie care este  capabila sa transforme apa din natura si  chiar apa marilor in apa potabila sigura si curata in mai putin de 30 de minute, folosind MOF-urile si lumina soarelui.

MOF-urile sunt materiale extrem de poroase, cu suprafete desfasurate gigantice – teoretic, daca o lingurita de MOF ar fi despachetata, ar putea acoperi un teren de fotbal. Aceasta suprafata uriasa o face excelenta pentru atragerea moleculelor si a particulelor.

De curand, echipa de cercetatori a dezvoltat un nou tip de MOF, denumit PSP-MIL-53 si l-a pus la punct pentru a capta sarea si impuritatile din apa de mare. Cand acest material este plasat in apa, extrage in mod selectiv ionii din lichid si ii retine pe suprafata sa. In doar 30 de minute, acest MOF a fost capabil sa reduca totalul solidelor dizolvate (TDS) din apa de la 2.233 parti per milion (ppm) la mai putin de 500 ppm. Acest rezultat este mult sub pragul de 600 ppm pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) il recomanda pentru apa potabila.

Lumina soarelui curata rapid MOF-ul

Acest material uluitor, PSP-MIL-53 a fost capabil sa produca pana la 140 litri de apa potabila pe fiecare kilogram de MOF utilizat, zilnic. Iar dupa ce MOF-ul este incarcat la maxim cu particule poluante, acesta poate fi curatat rapid si pregatit pentru refolosire. Pentru curatare, este de ajuns sa fie plasat direct in lumina soarelui, lucru ce face ca acesta sa elibereze particulele capturate in cel putin patru minute.

In general, toate procesele de desalinizare termica prin evaporare sunt mari consumatoare de energie, iar alte tehnologii, cum ar fi osmoza inversa, au o serie de dezavantaje, in special consumul ridicat de energie, precum si consumul de substante chimice scumpe in curatarea si declorinarea membranelor.

„Lumina soarelui este cea mai abundenta si regenerabila sursa de energie de pe Pamant. Dezvoltarea noastra propune un nou proces de desalinizare, bazat pe un material absorbant si pe utilizarea luminii solare pentru regenerare, ofera o solutie de desalinizare eficienta din punct de vedere energetic, dar si ecologica,” a explicat pentru revista Nature Huanting Wang, co-autor al studiului.