Incalzirea Polului Sud este mai intensa decat in alte zone terestre

Pinguini suferind de caldura la Polul Sud.

Incalzirea Polului Sud este mai intensa decat in alte zone terestre

Polul Sud s-a incalzit de trei ori mai mult decat media globala in ultimii 30 de ani, potrivit cercetarilor efectuate de profesorul Universitatii Ohio, Ryan Fogt si de elevul sau, neo-zeelandezul Kyle Clem.

Incalzirea Polului Sud a inceput in 1980

Ryan Fogt, profesor de meteorologie si director al Laboratorului Scalia pentru Analiza Atmosferica si Kyle Clem au fost coautorii unui studiu efectuat impreuna cu o echipa internationala de oameni de stiinta, publicat recent in jurnalul „Nature Climate Change”. Potrivit studiului, aceasta perioada de incalzire a fost determinata in principal de variabilitatea climei tropicale naturale si a fost probabil intensificata de cresteri constante ale gazelor cu efect de sera.

Clem, cercetator post-doctorand in stiintele climatului la Universitatea Victoria din Wellington (Noua Zeelanda), este autorul principal al studiului, fiind fost elev al lui Fogt atat pentru diplomele sale de licenta, cat si pentru masteratul obtinut la Universitatea Ohio.

Clima din Antarctica prezinta unele dintre cele mai mari diferente de temperatura pe intreg parcursul anului. Cea mai mare parte a Antarcticii de Vest si a Peninsulei Antarctice s-au confruntat cu incalzirea climei antarctice, ce a dus la subtierea calotei de gheata in ultima perioada a secolului XX.

In schimb, Polul Sud – situat in interiorul continentului si la o altitudine superioara – s-a racit constant pana in anii 1980 dar, de atunci, s-a incalzit substantial. Aceste tendinte sunt afectate de schimbarile climatice naturale si antropice dar contributia individuala a fiecarui factor nu este inca bine inteleasa.

Emisiile de carbon au contribuit la incalzirea Polului Sud

Clem si echipa sa au analizat datele statiilor meteo de la Polul Sud, precum si modelele climatice precedente, pentru a examina incalzirea in interiorul Antarcticii.  S-au analizat peste 200 de simulari ale modelelor climatice pentru a masura influenta umana asupra schimbarilor climatice. Ei au descoperit ca intre 1989 si 2018, Polul Sud s-a incalzit cu aproximativ 1,8 °C in ultimii 30 de ani, ca o rata de +0,6 °C pe un deceniu – de trei ori mai mult decat media globala.

Studiul a mai constatat ca incalzirea puternica din interiorul Antarcticii, din ultimii 30 de ani, a fost determinata in principal de temperaturile tot mai calde din vestul Oceanului Pacific, ce au schimbat directia vanturilor din Atlanticul de Sud in apropierea Antarcticii, crescand cantitatea de aer cald timisa catre Polul Sud. Ele sugereaza ca aceste schimbari atmosferice de-a lungul coastei Antarcticii sunt un mecanism important ce determina anomaliile climatice ce se petrec in interiorul sau.

Clem si Fogt sustin ca este putin probabil ca aceste temperaturi ridicate de la Polul Sud sa fi fost numai rezultatul schimbarilor climatice naturale, subliniind ca acestea au functionat in paralel cu emisiile de carbon datorate activitatilor umane, pentru a realiza una dintre cele mai puternice tendinte de incalzire la nivel mondial.