Cum prevenim si tratam insolatia

Prosopul cu apa rece reduce febra.

Cum prevenim si tratam insolatia

Pe canicula, poate fi deosebit de important sa intelegeti diferenta dintre supraincalzire si insolatie, sa puteti preveni aceste fenomene si, daca este necesar, sa va feriti dvs. sau sa-i ajutati pe cei dragi. Insolatia poate fi facuta de cei carora le place sau sunt obligati de job sa stea mult timp in dogoarea soarelui. In continuare, veti afla daca trebuie sa mergeti la medic si cum putem acorda primul ajutor in caz de insolatie.

Cum deosebim insolatia de supraincalzirea corpului

Oamenii confunda adesea insolatia cu supraincalzirea corpului, crezand ca sunt acelasi lucru, adica o deteriorare generala a starii ca urmare a expunerii prelungite la caldura. De fapt, supraincalzirea corpului poate aparea in alte conditii de temperatura ridicata, de exemplu, intr-o cada cu apa fierbinte, intr-o sauna sau intr-o masina cu aerul conditionat defect, blocata in trafic pe timp de canicula. Spre deosebire de supraincalzire, insolatia apare atunci cand capul descoperit este direct expus razelor soarelui. Acesta este tot un tip de supraincalzire, avand intr-adevar simptome similare initial, dar efectele sale sunt mult mai periculoase pentru sanatate.

Transpiratia este mecanismul natural de racire a corpului. Daca faceti efort fizic pe canicula sau lucrati mult timp intr-o camera incalzita excesiv, fara a mentine echilibrul cu ajutorul hidratarii, va fi dificil sa mentineti temperatura optima a corpului, necesara starii de bine. In cazul insolatiei, radiatia infrarosie poate provoca modificari negative organismului, ce pot duce la hipoxie (lipsa de oxigen).

Simptome de insolatie

Medicii clasifica simptomele insolatiei in trei variante:

  • primul grad (usor): slabiciune, greata neplacuta, cefalee, puls ridicat, respiratie neregulata;
  • al doilea grad (mediu): coordonare afectata, lesin, febra pana la 38-39 de grade;
  • al treilea grad (sever): piele palida, febra mare, pierderea memoriei sau confuzie – delir, halucinatii; crampele membrelor.

Pe langa evaluarea semnelor externe si masurarea temperaturii, medicul poate efectua analize de urina si sange pentru a determina nivelul de deshidratare, lipsa de sodiu si potasiu. Uneori sunt prescrise teste ale functiei musculare si diagnostice vizuale – raze X pentru a detecta deteriorarea organelor interne.

Insolatia poate sa apara nu numai in timpul unei plimbari, ci si a doua zi sau dupa 6-10 ore. Daca, dupa mult timp la soare, va intoarceti acasa, va culcati si va treziti cu dureri de cap si febra, trebuie sa consultati medicul.

Primul ajutor in caz de insolatie

Daca va confruntati cu primele simptome ale insolatiei, incercati sa va mutati imediat intr-o camera racoroasa sau cel putin la umbra copacilor.

Este necesar sa intrati in casa, sa scoateti hainele in exces, sa slabiti centura.

Trebuie sa excludeti orice activitate fizica (este mai bine sa va intindeti pe pat) si sa beti cat mai multa apa.

Trebuie sa infasurati un prosop rece si umed peste corp. Puteti ventila persoana ranita, o puteti tampona cu apa rece (nu cu gheata).

Daca simptomele se agraveaza si simtiti greata si ameteala, trebuie sa sunati imediat la o ambulanta. Daca transportati pe cineva care a suferit insolatie la spital, pe drum acesta trebuie sa stea pe cat posibil in pozitie orizontala.

Medicul va poate ajuta astfel incat dupa testele necesare, pacientul poate fi infasurat intr-o patura speciala de racire. Pentru un grad sever de insolatie, spitalizarea de urgenta este obligatorie.